MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
9 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Wysoka temperatura powoduje przyrumienienie produktów...
fot. Artem Zakharov/Getty Images

Tak zepsujesz zdrowe jedzenie. Zobacz, czego z nim nie robić. Oto najgorsze pomysły na posiłki, których warto unikać w zdrowej diecie

Grillowanie, zwłaszcza na grillu węglowym. Czy grillowanie jest szkodliwe dla zdrowia?

Wysoka temperatura powoduje przyrumienienie produktów zawierających węglowodany i białka. Niestety, związki tworzące apetyczną brązową skórkę na jedzeniu są niekorzystne dla zdrowia. Nie tylko wywołują stres oksydacyjny, ale też zaburzają regulację poziomu glukozy we krwi. Jedzenie z grilla nie powinno być zatem przypalone, a ponadto narażone na działanie dymu. Dotyczy to nie tylko dymu węglowego, ale też powstającego z tłuszczu czy np. marynaty, które skapują na węgiel czy rozgrzane powierzchnie. Węgle powinny się żarzyć, a nie palić.

Zamiast węglowego lepszy będzie grill elektryczny. Produkty, z których kapią soki, powinny być pieczone na tackach. Aby ograniczyć powstawanie w nich rakotwórczych związków, najlepiej piec je w po zamarynowaniu. Poleca się do tego mieszankę składników takich, jak przyprawy korzenne, zioła i dowolny rodzaj alkoholu.

Zobacz również

Legia solidnie się wzmacnia w letnim okienku. Media: Kolejny piłkarz blisko klubu

Legia solidnie się wzmacnia w letnim okienku. Media: Kolejny piłkarz blisko klubu

Śnięte ryby w Wiśle w Krakowie. "Rzeka w stanie agonalnym"

Śnięte ryby w Wiśle w Krakowie. "Rzeka w stanie agonalnym"

Polecamy

To jeden z najzdrowszych produktów świata. Odmładza, odchudza, czyści jelita

To jeden z najzdrowszych produktów świata. Odmładza, odchudza, czyści jelita

Jaki strój kąpielowy wybrać dla siebie i dziecka? Te kolory doradzają strażacy

Jaki strój kąpielowy wybrać dla siebie i dziecka? Te kolory doradzają strażacy

Te zabiegi medycyny estetycznej zrobisz latem. Oto rady ekspertki

Te zabiegi medycyny estetycznej zrobisz latem. Oto rady ekspertki