4 z 12
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Dekstryny należą do grupy modyfikowanych skrobi i są używane...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/4f/53/5cbf04b45bc4b_o_large.jpg)
fot. Engin_Akyurt/pixabay.com
Szkodliwe E-dodatki do żywności. Tym trują nas producenci. Które E mogą szkodzić? Dlaczego nie wszystkie dodatki do żywności są bezpieczne
E1400 – Maltodekstryna (jako dekstryna)
Dekstryny należą do grupy modyfikowanych skrobi i są używane jako zagęstnik produktów skrobiowych, czyli zawierających mąkę wyrobów cukierniczych i słodyczy. Często występuje też w przetworach owocowych, zwłaszcza wysokosłodzonych, a także stanowi substancję pomocniczą w tabletkach i kapsułkach.
O czym się jednak nie mówi, to wysoki indeks glikemiczny tych związków, wyższy niż dla czystego cukru, oraz fakt że powoduje nasilony wzrost szkodliwych bakterii w jelitach (m.in. Salmonella i E. coli). Tym samym zwiększa ryzyko uszkodzeń ich śluzówki, a także rozwoju chorób zapalnych i alergii.