W skrócie
Tradycyjny piernik został wzbogacony dodatkiem ciemnego piwa. Taki niespodziewany składnik z pewnością zaskoczy domowników i przybyłych gości na wieczerzę wigilijną. Atutem tego ciasta jest fakt, że jest gotowe do spożycia zaraz po upieczeniu. Fani rodzynek, orzechów i skórki pomarańczowej mogą zrobić piernik na piwie z bakaliami. Poznaj przepis na wilgotny piernik na piwie.
Piernik na ciemnym piwie – przepis na ciasto bez leżakowania
Liczba porcji: na 1 keksówkę.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej,
- 150 g miodu,
- 150 ml ciemnego piwa,
- 80 g masła,
- 100 g cukru,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika,
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- szczypta soli,
- do dekoracji: prażone płatki migdałów, posiekane orzechy włoskie lub lukier cytrynowy.
Jak zrobić piernik na piwie?
Sposób przygotowania:
- Na początku piekarnik włączyłam do rozgrzania do 180°C i przygotowałam keksówkę o wymiarach 33 × 16 cm. Nasmarowałam ją masłem i wyłożyłam papierem do pieczenia.
- W garnku podgrzałam piwo z miodem, masłem, cukrem, cynamonem i przyprawą do piernika. Mieszałam do połączenia składników. Masę odstawiłam do przestudzenia.
- W wysokiej szklanej misce połączyłam przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Dodałam szczyptę soli.
- Następnie powoli wlewałam wystudzone piwo z miodem i przyprawami. Mieszałam, aż składniki połączą się na jednolitą masę.
- Do ciasta na piernik z piwem dodałam rozkłócone jajka.
- Masę na piernik na piwie przelałam do wcześniej przygotowanej keksówki i wyrównałam przy pomocy silikonowej łopatki. Ciasto można posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
- Piernik z piwem piekłam przez 45 minut. Wetknięty w środek patyczek powinien być suchy.
- Upieczony piernik z piwem wyjęłam z piekarnika i pozostawiłam do wystudzenia.
- Przed podaniem piernik można oblać polewą czekoladową lub lukrem cytrynowym i posypać uprażonymi migdałami.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?