MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 4
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki:...
fot. Getty images/zdjęcie ilustracyjne

Biała kiełbasa na 3 sposoby. Pieczona, w piwie i w sosie chrzanowym. Proste przepisy na wyborne, ciepłe danie na święta i nie tylko

Biała kiełbasa w piwie

Składniki:
- 4-6 białych kiełbas,
- 1 l jasnego piwa,
- 2 cebule
- 4 ogórki kiszone,
- łyżka masła,
- łyżka mąki,
- 2 łyżki cukru,
- garść suszonych śliwek,
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
- łyżka octu jabłkowego,
- sól, pieprz.

Jak przygotować białą kiełbasę w piwie?
1. Do garnka wlałam piwo i zaczęłam podgrzewać.
2. Kiełbasy ponakłuwałam widelcem i włożyłam do piwa. Gotowałam na małym ogniu.
3. Na patelnię wysypałam cukier, podgrzałam aż zaczął brązowieć, dodałam 4 łyżki wody i rozmieszałam aż powstał gładki karmel. Przelałam go do garnka z kiełbasą.
4. Jedną cebulę pokroiłam na plastry i wrzuciłam do garnka z kiełbasą.
5. Drugą cebulę poszatkowałam i podsmażyłam na maśle. Dodałam mąkę oraz przyprawy, wymieszałam aż powstała zasmażka.
6. Zasmażkę dodałam do kiełbasy. Zagotowałam.
7. Na koniec dodałam do sosu pokrojone w kostkę ogórki kiszone.
8. Kiełbasy wyłożyłam na półmisek i polałam sosem.

Zobacz również

Pościg w Busku. Kierowca nie zatrzymał się do kontroli, omal nie potrącił policjanta

NOWE
Pościg w Busku. Kierowca nie zatrzymał się do kontroli, omal nie potrącił policjanta

Ranking WTA. Iga Świątek powiększyła przewagę nad Sabalenką

NOWE
Ranking WTA. Iga Świątek powiększyła przewagę nad Sabalenką

Polecamy

Pij szklankę dziennie, przemyj twarz lub dodaj do kąpieli. To darmowy lek i kosmetyk

Pij szklankę dziennie, przemyj twarz lub dodaj do kąpieli. To darmowy lek i kosmetyk

Uczniowie zaskoczeni po maturze z geografii. „Myślałam, że się popłaczę”

AKTUALIZACJA
Uczniowie zaskoczeni po maturze z geografii. „Myślałam, że się popłaczę”

Pęka ci głowa? Możesz chorować na dolegliwość, która dotyka 4 na 10 Polaków

Pęka ci głowa? Możesz chorować na dolegliwość, która dotyka 4 na 10 Polaków